fbpx

27 Foods To Avoid During Pregnancy

7 min


Cravings are quite normal during pregnancy. But you cannot indulge in everything as you must have a balanced diet. While most foods are safe to eat, there are a few that should be restricted. Confused? Then let MomJunction help you, as we provide a complete list of foods to avoid for the next nine months.

Foods To Avoid During Pregnancy:
Avoiding some foods ensures that you and your baby are safe and healthy. Below, we give a list of such must-not-have foods.

 

1. Fish containing mercury:

Fish such as shark, swordfish, king mackerel, and tilefish have high mercury levels and must be shunned. Mercury, an element found in oceans, streams, and lakes, converts into methylmercury in the human body. It is a neurotoxin and is linked to brain damage and developmental delays in babies. You could choose fish such as salmon, catfish, cod, and canned light tuna, which have low mercury levels. According to the US FDA, you can eat up to eight to 12 ounces of fish per week, which is two to three servings. Consumption of white tuna (albacore) should be limited to six ounces per week.

Solution: Choose fish rich in omega-3 fatty acids and low in mercury as the high protein, low saturated fats and many essential nutrients contribute to the child’s heart and brain development, and aid in proper growth. You should, however, check with a doctor to know about the fish you can eat.

 

2. Smoked seafood:

Do not take smoked and refrigerated seafood, which are labeled as lox, jerky, nova style and kippered as they contain Listeria monocytogenes bacteria. This bacteria causes listeriosis (associated with symptoms such as diarrhea and vomiting) that could lead to illness in newborn and even miscarriage or stillbirth. Moreover, processed seafood contains high levels of salt which can lead to increased blood pressure and swelling of the body parts.

Solution: You can include canned smoked seafood as well as cooked varieties.

 

Read also: CRYING DURING PREGNANCY? THIS IS HOW IT AFFECTS THE BABY

 

3. Fish exposed to industrial pollutants:

Fish from local streams, lakes, and rivers contain harmful levels of polychlorinated biphenyls (PCBs). On exposure to these contaminants, the babies may have low birth weight, smaller head size, learning disabilities, and memory problems. Avoid eating locally caught striped bass, pike, bluefish, salmon, trout, and walleye.

Solution: You can choose freshwater fishes.

Also, follow a few tips when picking fish from a local stream, lake, or river. Firstly, check the advisories related to that water body. You can get the information from the fishing regulations websites or at a local health department. This information would be regarding fish caught from local waters and not the ones available at local groceries. Avoid raw fish as it is more likely to contract foodborne diseases.

4. Raw shellfish:

Avoid eating raw shellfish such as oysters, clams, and mussels to stay away from seafood-borne illnesses and food poisoning. They contain harmful bacteria, viruses, and toxins that will make you ill.

Solution: Instead you can eat cooked shellfish ensuring that you cook them with their shells open.

 

5. Raw or undercooked eggs:

You should not eat raw, undercooked, or soft-boiled eggs as they contain harmful salmonella bacteria which cause food poisoning. You may experience diarrhea, severe vomiting, headache, abdominal pain, and high temperature. All these symptoms are unlikely to harm your baby, but your immune system will become weaker, which may impact the baby’s development.

The foods that contain raw egg and must be avoided are homemade Caesar dressings, custards, ice creams, mayonnaise and Hollandaise sauces, Béarnaise sauce, Aioli sauce, desserts including mousse, tiramisu, and meringue.

Solution: Buy pasteurized egg products. You can choose commercially manufactured ice cream, mousse, eggnog, and dressings. Eat cooked eggs that contain firm yolks or a well-cooked omelet, and salads.

 

Read also: DEPRESSION DURING PREGNANCY: CAUSES, SYMPTOMS, AND TREATMENT

6. Raw meat and poultry:

Having undercooked/raw meat and poultry, such as pink or raw meat that is bloody, can cause toxoplasmosis as it contains Toxoplasma parasite. It leads to flu-like symptoms that develop a few weeks after consumption of that food. It can lead to miscarriage or fetal death during delivery.

Undercooked meat also contains harmful bacteria salmonella, which increases the risk of food poisoning.

Solution: You must have well-cooked and hot meat and poultry. Eat home-cooked varieties where the temperature should be around 160°F for ground meats, 145°F for whole cuts, and 165°F for chicken breasts.

 

7. Deli meats:

You should avoid deli meats, also called ready-to-eat meats, such as sandwich meat, cold cuts, lunch meat, hot dogs, and sliced meats. They are known to contain listeria bacteria, which can readily move from the mother to placenta causing serious complications including fetal death.

Solution: Pasteurization and cooking at a high temperature kill listeria. Thus, you should eat deli meats only after reheating until they are steaming hot.

 

8. Unpasteurized milk:

It is unsafe to drink unpasteurized or raw milk during pregnancy. It has no nutritional advantage, and raw milk and its products account for a higher proportion of foodborne diseases. They contain harmful bacteria such as salmonella, listeria, E.coli, and cryptosporidium that can be dangerous to you and your bab.

Solution: Buy pasteurized milk and its products only. In pasteurization, the milk is subjected to a high temperature that kills the disease-causing microbes. You can also choose non-dairy milk such as soy milk, rice milk, almond milk, and oat milk as they are safer and contain similar nutrition.

 

9. Soft cheeses:

Do not eat soft cheeses such as Camembert, Roquefort, Gorgonzola, brie, feta, blue cheese, queso fresco, queso blanco, and panela unless they are pasteurized. Unpasteurized soft cheeses contain listeria.

Solution: Eat hard cheeses (Cheddar or Swiss cheeses) as they do not contain water unlike soft cheeses. Therefore, these cheeses are less likely to harbor any bacteria. All non-imported soft cheeses that are pasteurized are safe to consume.

Read: 8 THINGS THAT ARE MORE PAINFUL THAN CHILDBIRTH

 

10. Unwashed fruits and vegetables:

Unwashed fruits and veggies carry Toxoplasma parasite that harms the developing baby. Toxoplasmosis contaminates the soil where fruits and vegetables are grown and you may ingest the harmful microbes if you eat them unwashed.

Solution: Rinse the fruits and vegetables thoroughly under running water. Peel away or scrub the surfaces and cut off the bruised areas as they are prone to bacteria. Cook the vegetables, especially the leafy ones..

11. Raw sprouts:

Do not eat raw sprouts including clover, alfalfa, mung bean, radish, broccoli, sunflower, onion, soybean, and snow pea sprouts. They are highly prone to listeria, salmonella, and E.coli bacteria. As you know, listeriosis could lead to premature birth, miscarriage, stillbirth, and infections in newborns. Salmonella and E.coli can lead to severe illnesses.

Solution: Consume cooked sprouts.

12. Foods that cause allergy:

Soy, wheat, cow’s milk, eggs, peanuts, tree nuts (almonds, walnuts, hazelnuts, more), fish, and shellfish should only be consumed if you are not allergic to them. However, a few studies say that taking these foods during early pregnancy may decrease the chances of the baby developing allergies and asthma later in life. But, you cannot be sure about this.

Solution: As not all studies support this claim, it is best to check with your doctor what is safe and what is not, especially when it comes to allergies.

LIKE WHAT YOU'RE READING?
subscribe to our top stories

Don't worry, we don't spam

Read: 10 EMOTIONAL PHOTOS OF DADS HELPING THEIR WIVES GIVE BIRTH

 

***READ MORE ON THE NEX PAGE BY CLICKING BELLOW ON NEXT***


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

I like I like
5
I like
I don't like I don't like
45
I don't like
Normal Normal
40
Normal

Comments

comments

Send this to a friend